Origins of the Project

Mountain Youth1_OriginsIn light of a growing need for student housing on the main campus, Berea College recently began comprehensive planning to address near- and long-term solutions through both new and renovated facilities.

This was especially important given the residential requirement for living on campus. So in October 2010, the Board of Trustees approved a plan to design and construct a new student residence hall on campus.

The college also viewed this – the first new building constructed on the main campus in 50 years – as an unprecedented opportunity to enhance the residential experience for students. Together with then-President Larry Shinn (1994 to 2012), Berea’s Administrative Committee and other key stakeholders, trustees committed to a new, innovative facility that would be emblematic of the college’s commitment to sustainability. This bold step would be an exciting venture, suitable for the college, designed to engender national attention, and create the kind of interactive green facility that would serve as a model for future construction on campus.

The journey to Deep Green began in earnest with formation of a multi-disciplinary Building Team, made up of Berea students, staff, faculty and members of the Residential Life Collegium and Operations and Sustainability Department. In turn, a national search led to selection of two architectural firms, Hastings + Chivetta (project architect) and Hellmuth + Bicknese (sustainability architect), both based in St. Louis, Messer Construction as general contractor, and a team of building consultants.

Documenting the progress and key milestones of this landmark project continues through our Deep Green Timeline.

Comments are closed.